01 maj 2010

Dagens sådd


Sparrisbönor:
Red Noodle

(Långböna) Unik sort med mörkt vinröda, 40-50 cm långa bönor i knippen. Delikat och näringsrik, kokas eller wokas. Högavkastande för växthus och varma frilandslägen. Klängande växtsätt. Rödfröig. NYHET 2010
Sparrisböna Yard Long


Long Yard beans/Långböna

Vigna unguiculata sesquieidalis, Långböna-gruppen
Långböna, eller sparrisböna som den kallas på svenska, har väldigt långa baljor, upp till 60 cm. Den vanligaste sorten är grön, men det finns även mörkgröna och brunröda varianter.

Långbönan har sitt ursprung i Sydostasien. I Asien skär man dem i mindre delar och använder dem bl a i wokrätter. De kan ångkokas som haricots verts. Bönorna är delikata med nötaktig smak och är helt trådfria.

Förvaras kallt, +6-8°, helst i plastpåse.


Djungelgukrka Melothria Scabra









Mängder av 2,5-5 cm stora frukter, påminnande om små vattenmeloner. En unik söt doft kontrasterar mot en lätt vinägerarom och ger en sötsur smak.

Sellerikål Pak Choi "Joi Choi"

Skördefärdig efter ca 60 dagar.
Tjocka smakliga vita bladskaft. Växer bra även sent på hösten.