17 november 2007

Den sörmländska soppan...

...kanske inte är helt enkel att hitta receptet på om man inte vet vars den kommer ifrån.
Vi får den på lunchen på jobbet ( skolan) ibland, och den är såå god....ju större sats desto godare blir den...

http://www.lustgardar.nu/recept2.htm

Här finns flera trevliga sörmländska recept..
http://www.lustgardar.nu/

(ost från jurss & hembakat hårdbröd är ju bara ett måste till...)

Lycka till med soppekoket...

Den sörmländska soppan, 4p
av Patrik Arneke

-120 gr grovmalen lammfärs
-1 msk tomatpuré-80 gr purjolök (1/4 st)
-60 gr palsternacka (1/4 st)
-300 gr kålrötter (½ st)
-200 gr potatis (1 ½ st)
-260 gr vitkål (1/4 st)
-160 gr morötter (1 st)
-60 gr syrliga äpplen (½ st)

-1 l vatten eller grönsaksbuljong
-örtsalt
-cayennepeppar
-lagerblad
-vitpeppar
-vitvinsvinäger

-matfett
-120 gr crème fraiche
-12 gr färsk timjan
-1 st vitlöksklyfta

Ansa rotsaker, lök, äpplen & vitkål samt skär allt utom potatisen i cm-stora tärningar. Dela potatisen på mitten och skär sedan i tunna skivor. Bryn den grovmalda färsen hårt i het panna. Tillsätt tomatpuré samt de finskurna grönsakerna. Avvakta med potatisen. Tillsätt en liten skvätt vitvinsvinäger och slå på vattnet. Låt alltsammans koka upp och sjud tills grönsakerna börjar bli mjuka. Tillsätt potatisskivorna mot slutet och fortsätt att sjuda tills soppan börjar reda sig av grönsakerna. Smaka av med salt och peppar samt ev lite vinäger för syrabalansen.

Medan soppan kokar görs vitlökscrèmen:
Finhacka timjan och vitlök och tillsätt crème fraiche i en bunke. Vispa kraftigt med elvisp tills crèmen tjocknar. Smaka av med salt & peppar. Låt stå kallt.

Servera soppan i djup tallrik med en klick vitlökscrème. Soppan ätes gärna i sällskap av hembakt bröd, en god ost och glada vänner.